Er is veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen vlees en ziektes. Inmiddels zijn daar al een paar punten van bewijs uitgekomen.
Volgens de World Health Organisation is er zeker een verband tussen het eten van rood vlees en het risico op kanker. We hebben hier met name over darmkanker. Als je dus elke dag rood vlees eet verhoogd dit de kans op darmkanker. In rood vlees zit heemijzer en dat kan het ontstaan van nitrosaminen bevorderen, wat mogelijk kankerverwekkend is.
Voor bewerkt vlees is volgens de World Health Organisation bewijs dat het kankerverwekkend is. Als je elke dag bewerkt vlees eet kan dit dus het risico verhogen op darmkanker.
Het eten van rood en bewerkt vlees kan het risico ook verhogen op Diabetes type 2. Er is nog niet precies duidelijk hoe dit met elkaar in verband zit. Er zitten verschillende componenten in vlees zoals verzadigde vetten, nitriet en heemijzer. Deze componenten zouden mogelijk een rol kunnen spelen.
Tevens kan het eten van rood en bewerkt vlees het risico op een beroerte verhogen. Het gaat hierbij om herseninfarcten en hersenbloedingen.
In vet vlees zit relatief veel verzadigt vet. Als dit teveel in je voeding zit kan het het risico op hart- en vaatziekten verhogen.
Natuurlijk is vlees niet altijd schadelijk. Door vlees goed te bereiden neemt de kans op risico’s ook al een stuk af. Hier een paar tips: