Meer dieren minder leed

Mensen beseffen steeds meer hoeveel dieren leiden doordat zij vlees eten en ervaren het daarom ook als iets zieligs voor de dieren. Mensen maken daarom de keuze om te stoppen met vlees eten en hier andere opties voor gebruiken. Als je heel je leven lang vegetarisch zou eten, dan worden er gemiddeld 900 dieren niet voor jou geslacht.

Een gezonder leven

Vegetariërs eten geen rood en bewerkt vlees wat er voor zorgt dat ze niet met de consequenties hoeven te leven zoals kansen op bijvoorbeeld: beroertes,diabetes&kanker. Van de andere kant zitten er in dit rood vlees ook weer belangrijke voedingstoffen die je lichaam wel nodig heeft zoals bijvoorbeeld: eiwitten,ijzer,zink en vitamine B12.

Verbetering voor het milieu

Voor elk stuk vlees is enorm veel water en voeding nodig. Hierbij wordt soms gebruik gemaakt van oerwouden kappen en dit heeft als gevolg dat een stuk biodiversiteit wordt ingeleverd, Het zorgt ook voor erg hoge uitstoot van broeikasgassen, 1 koe stoot per jaar net zoveel uit als een auto die anderhalf rondje om de wereld rijd. De veehouderij veroorzaakt wereldwijd ruim 14.5% van de totale uitstoot van broeikasgassen.

Haast geen verschillen meer

Door dat partijen maar blijven investeren om de smaak en structuur te laten lijken op die van vlees zijn er steeds minder verschillen merkbaar tussen vegetarisch en vlees. Steeds meer mensen beginnen ook te wennen aan het idee dat er vegetarische opties zijn en die even lekker smaken. Niet alleen in de smaak zijn de verschillen aan het terug lopen maar ook in prijs. Waar eerst vegetarisch duidelijk de duurdere was loopt dat nu ook terug, dit komt doordat er extra geld op vlees bepaald wordt om zo mensen te stimuleren om voor andere opties te kiezen.

Toekomst

Volgens onderzoek is het belangrijk dat we veel minder vlees gaan eten maar meer de keuze gaan maken voor noten,soja,peulvruchten& vleesvervangers. Het is niet nodig dat er helemaal geen vlees meer gegeten zal worden. Het streven gaat naar 0,5 tot 1,5 porties vlees per week en 1 tot 1,5 porties vis in 2050.

Pas jezelf aan

Ben jij na het lezen van de tekst ook geïnspireerd geraakt tot het vegetarisch eten en wil je hier meer mee gaan doen. Twijfel dan niet langer en maak werk van het inlezen.

Terug
Pubmed-afvallen